Setkání starostů a starostek, Modrava 2017

Závěrečná zpráva k Setkání starostek a starostů na Modravě
19.9.-20.9.2017:

Po úspěšných setkáních starostek a starostů okresu Písek, které se pravidelně koná v jarních měsících v příjemném prostředí lázní Vráž, jsme se rozhodli uspořádat obdobné setkání v malebné šumavské vesnici Modrava.

Setkání starostek a starostů proběhlo ve dnech 19 a 20. září 2017. Cílem setkání byla především výměna a předání zkušeností mezi starosty obcí. Sdílení dobré praxe, diskuze a zhodnocení uplynulé části roku.

Setkání se zúčastnili nejen starostové a místostarostové obcí, ale i ostatní členové zastupitelstva či účetní ze Svazku obcí Milevska a Svazku obcí regionu Písecko. Dvoudenní seminář byl veden pohodovým tempem v přátelském duchu.

Naše první zastávka byla v Kašperských horách, kde jsme společně navštívili Muzeum Šumavy, o kterém se mluví jako o malém národním muzeu zdejšího kraje. Čekala nás tu tři podlaží plná gotických Madon, barokních plastik, šumavského skla, betlémů, maleb na skle a další ukázky lidového umění. Obdivovali jsme velké množství vycpaných zvířat či rostlin typických pro zdejší oblast. Za vidění také jistě stála umrlčí prkna, která jsou raritou Šumavy. Po zajímavé prohlídce muzea jsme společně poobědvali v Kašperském pivovaru. V odpoledních hodinách jsme se ubytovali v příjemném prostředí pivovaru Lyer na Modravě. Následovala společná vycházka na Klostermannovu chatu, která byla postavena roku 1924. Chata dostala název podle spisovatele Karla Klostermanna, který údajně poklepal na základní kámen. Od 16:00 hod. na nás čekal Ing. Antonín Schubert, starosta obce Modrava. Prohlédli jsme si návštěvnické centrum dřevařství, dozvěděli jsme se vše o dřevě, o jeho vlastnostech, použití i o historii. Ve vybavené dílně jsme si zároveň mohli vyzkoušet obrábění dřeva. Následně jsme si prohlédli moderní horské informační středisko. Starosta obce pohovořil o Modravě, plánovaných projektových záměrech, obecní výstavbě a turismu. Ve večerních hodinách byla pro zájemce připravena prohlídka pivovaru Lyer s ochutnávkou piva a výkladem.

Druhý den ráno jsme vyrazili na prohlídku Národního parku Šumava pod vedením Mgr. Jiřího Mánka, MBA. Naše cesta vedla k vrcholu Třístoličník 1311 m n.m.,. Dozvěděli jsme se, že se jedná o jeden z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších vrcholů Šumavy, tzv. hraniční hora. Na vrcholu je skupina tří žulových balvanů, podle kterých nese vrchol svůj název. Ti z nás, kteří zdolali 37 schodů vytesaných do kamene, jistě nelitovali, odměnou nám byl nezapomenutelný výhled na Šumavu. Z vrcholu je nádherný výhled na německou i českou stranu. Necelý kilometr od vrcholu Třístoličník se na německém území nachází vrchol Hochstein, který byl v posledních letech poznamenán orkánem Kyrill. Na kamenité hoře se nachází upravená přírodní rozhledna s nádherným výhledem do všech světových stran. Pod Hochsteinem se nachází kaple vystavěná na počest prachatického rodáka, kněze a misionáře Josefa Nepomuka Neumanna. Pan Mánek nás seznámil se svým působením v čele Národního parku Šumava. Se starosty pohovořil o kůrovcové kalamitě na Šumavě či přístupu politiků k NP. Touto cestou bychom chtěli panu Mánkovi poděkovat nejen za velmi zajímavou procházku Národním parkem, ale i za publikace, které si pro nás připravil.

Setkání jsme zakončili společným obědem na Kubově Huti v hotelu Kristián.

Datum vložení: 21. 9. 2017 0:00
Datum poslední aktualizace: 10. 7. 2020 16:15