Setkání starostek a starostů, Morava 2019

Závěrečná zpráva k Setkání starostek a starostů na Moravě
1. 10. - 2. 10. 2019:

P o úspěšných setkáních starostek a starostů okresu Písek, které se pravidelně koná v jarních měsících v příjemném prostředí lázní Vráž, jsme se rozhodli uspořádat obdobné setkání v městečku Lednice na Moravě.

Setkání starostek a starostů proběhlo ve dnech 1. a 2. října 2019. Cílem setkání byla především výměna a předání zkušeností mezi účastníky, sdílení dobré praxe, diskuze a zhodnocení uplynulé části roku.

Setkání se zúčastnili nejen starostové a místostarostové obcí, ale i ostatní členové zastupitelstva či účetní ze Svazku obcí Milevska a Svazku obcí regionu Písecko. Dvoudenní seminář byl veden pohodovým tempem v přátelském duchu.

Naše první zastávka byla ve městě Znojmě, o kterém se právem hovoří jako o perle jižní Moravy. V tomto krásném městě si každý z účastníků přišel na své. Za návštěvu jistě stálo znojemské podzemí, shlédnutí chrámu sv. Mikuláše, návštěva znojemského hradu či románské rotundy sv. Panny Marie, později také sv. Kateřiny, která je jedinou dochovanou památkou přemyslovského hradu ve Znojmě. Po zajímavé prohlídce města jsme společně poobědvali v restauraci U Karla. Velice mile nás překvapila čistota města, množství zelených ploch a celkově atmosféra města. V odpoledních hodinách jsme se ubytovali v příjemném prostředí Spa Resortu Lednice. V 17:00 hod. nás srdečně uvítal starosta Lednice RNDr. Libor Kabát. Následovala společná vycházka na lázeňskou kolonádu, která byla vybudována v roce 2014 a propojuje centrum obce s lázeňskými domy. Starosta městečka velmi poutavě pohovořil o Lednici, plánovaných projektových záměrech, obecní výstavbě, výhodách a nevýhodách turismu. Ve večerních hodinách byla pro účastníky připravena návštěva vinného sklepa Pod Křížkem.

Druhý den ráno jsme vyrazili na prohlídku Lednicko-Valtického areálu. Areál je nejrozsáhlejší koncepčně upravenou krajinou na světě, která je zapsaná na seznam památek UNESCO. Rozprostírá se mezi  LednicíValticemi   a  Břeclaví.

Kromě zámku jsme v parkově upravené krajině našli řadu drobných staveb, například kaple, kolonády, umělou zříceninu či vítězný oblouk, které zde zanechal významný rod Lichtenštejnů.

Setkání jsme zakončili společným obědem ve Spa Resortu Lednice.

Datum vložení: 7. 10. 2019 0:00
Datum poslední aktualizace: 10. 7. 2020 16:44